2016. december 21., szerda

Lauren Oliver: Pánik

Könyvértékelés


Sziasztok!
Ismét az előző eset áll fent, ugyanis megint csak rögtön olvasás után írom meg ezt az értékelést. Egyszerűen annyi gondolat kavarog a fejemben, hogy képtelen vagyok nem ki adni magamból őket. Vasárnap már be akartam fejezni az olvasását, de úgy gondoltam, inkább a találkozóról írok, hiszen arra mégsem jut el minden nap az ember. :) A legutóbbi könyvértékelésemre pozitív visszajelzéseket kaptam, aminek nagyon örülök. Remélem ez a könyv is felkelti ennek köszönhetően az érdeklődéseteket, mivel kár lenne kihagyni. ;)

Heather soha nem gondolta volna, hogy részt fog venni a Pánikban, a legendás versenyben, a végzős gimnazisták megmérettetéseiben, amelynek rendkívüli tétje van – mindenekfelett a busás nyeremény. Soha nem képzelte magát bátornak, sőt azt sem gondolta, hogy valaha küzdeni fog vagy kiáll magáért. Amikor azonban talál valamit, és valakit, akiért küzdhet, rájön, hogy bátrabb, mint hitte volna.
Dodge viszont soha nem félt a Pániktól. Mélységes titka rendkívüli hajtóerő, és biztos benne, hogy a győzelmet is garantálja neki. Azt azonban nem tudja, hogy mások is őriznek titkokat. Mindenkinek oka van játszani.
Heather és Dodge számára a játék új szövetségeket, váratlan felfedezéseket hoz, és mindkettőjüket megismerteti az első szerelemmel. Ráébreszti őket, hogy néha azokra a dolgokra van a legnagyobb szükségünk, amelyektől a legjobban félünk.

Oldalak száma:424 oldal


A borító

Az előzővel ellentétben ez egy egyszerűbb borító. A szép jelző helyett inkább a különlegessel illetném. Ez a könyv úgy vélem, egy sokkal jobb borítót érdemelne, mivel annyi dolgot ki lehetne ragadni a cselekményéből amely erre a célra tökéletes lenne. Ne azt mondom, hogy ez így nem figyelemfelkeltő, de lehettek volna kreatívabbak a tervezők. Valamint különösen tetszik, hogy a betűk ezüst színnel vannak kiemelve, és kicsit ki is domborodnak. Ez még egyedibbé teszi a megjelenését. :)

A története
Az a helyzet, hogy én más művet még nem olvastam az írónőnek, ezért nem tudom azt mondani, hogy az írónő többet is kihozhatott volna belőle, mert sokan többet vártak tőle. Lehetséges hogy igazuk van, de abban én is egyetértek hogy eléggé összecsapott volt a mű. Az alap ötlete viszont nagyon jó volt, főleg mert egyedi. Sokan azt gondolják a fülszöveg alapján, hogy ez valami disztópia vagy az Éhezők viadalához hasonló könyv, de nem. Hétköznapi személyekről szól, akiknek nincs semmi különleges képességük, szimplán csak emberek. Az egész történet egy eldugott kis városkában játszódik, ami tele van unalommal és szürkeséggel. A gimnazisták egyetlen vágya, hogy elmehessenek innét, és maguk mögött hagyhassák ezt az egészet. Na és mi kell egy új élet megkezdéséhez? Pénz. Ezt nyújtja nekik a Pánik nevű játék, melyet már évek óta megrendeznek szigorúan titokban és a résztvevői a gimnázium éppen akkor elballagott diákjai. A kihívások egyre vadabbak és életveszélyesebbek a könyv vége felé haladva és ezzel egyre jobban felcsigázva az olvasót. A mű (egy két kivétellel) nem kiszámítható, mindig meg tud lepni és sose hagyja lankadni az olvasó érdeklődését. :) Folyamatosan történnek az események, szinte magával ragad az áradatuk, ahogy főhőseinket is.
Heather az a szereplő akin a legjobban észrevehető a változás és hogy mit tett vele a játék.A jellembeli fejlődés természetesen pozitív irányba történik. Eleinte egy idegesítő csajnak tűnik, akit elhagyott a barátja, és bár nincs benne túl sok bátorság dühében mégis benevez a játékra. Majd egyre bátrabb lesz, viszont egyre több mindenkit veszít el mag körül. A félelmein viszont teljesen sikerül úrrá lennie és kordában tartania azokat. Dodge-ban viszont nincs félelem, őt a bosszú hajtja. Elhatározta hogy bosszút fog állni nővéréért, és ez minden cselekedetét végigkíséri az egész történeten át, de ettől függetlenül nem negatív karakter. Bishop a kedvencem bár ez nem meglepő, hisz kinek nem? :) , ő tipikusan az a jó fiú-mindenki vágyik rá pasi aki még akár titkokat is rejtegethet. Nat annak ellenére hogy nincsenek rossz szándékai, nyavalygó és gyáva, akit senki és semmi más nem érdekelte csak a pénz. A végére persze megjön az esze, de ez még nem feltétlenül javítja ki a hibáit. Anne volt talán a másik akit megkedveltem, nála én is szívesen élnék. Nagyon barátságos és segítőkész, mindazok ellenére amiket vele tettek. Na és az állatai... :)

Tetszett
Az alap ötlete mint már említettem nagyon megfogott. A végére annyira sikerült beleélnem magam, hogy bátrabbnak éreztem magam mint azelőtt. A feladatok különösen jól ki voltak dolgozva, változatosak voltak és együtt tudtam izgulni a játékosokkal. Heater hozzáállását a dolgokhoz az esetek egy részében nem díjaztam de sokszor egyetértettem vele. A húga Lily aranyos volt mégis titokzatos,bár nem volt túl nagy szerepe. A mellékszereplők közül ő volt a kedvencem. A mű hangulata bár komor volt, de mégis élvezhető. :)


Nem tetszett
A könyv valóban összecsapottra sikeredett egy kicsit. Szerintem sokkal többet ki lehetett volna hozni a történetből, még új cselekmények sem kellettek volna hozzá. A hirtelen vége volt a másik, ami eléggé kiábrándított. Túl gyorsan ugrott az utolsó fejezetre és bár mindenki boldog volt, nekem hiányzott hogy nem lehetett tudni az odavezető utat. Mintha kifelejtettek volna az utolsó fejezet előtt párat belerakni. A szemszög viszont ha már váltogatós volt, akkor igazán lehetett volna E/1. A borítóról sajnos szinte érintésre jött le az ezüst szín, de mint kiderült ezt nem csak én tapasztaltam egyedül.

Ajánlanám?
Ha valaki valami újat szeretne olvasni, ami eddig még nem volt annak mindenképp ajánlom figyelmébe. Egy téli olvasós estére egyszeri elolvasásra tökéletes.
Remélem azért fontolóra veszitek az elolvasását, mivel szerintem minden negatív dolog ellenére megéri, mert tényleg egy jó sztori. :)

2 megjegyzés:

  1. Újabb könyvajánló, újabb könyv amit el kéne olvasnom ��
    Gratula az értékeléshez!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök hogy meghozta hozzá a kedved. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...