2018. július 22., vasárnap

Olvasási szokások Book Tag

Sziasztok! :)
Ma egy book tag-gel érkeztem, ami már egy ideje nem volt a bogon, ezért gondoltam, ismét itt az ideje egy kis könyves kihívásnak, amiből egy-két érdekes dolgot megtudhattok az olvasási szokásaimról. :) 
Nem kellett sokáig keresgélnem, mivel épp tegnap néztem meg Matida csatornáján a legújabb videót, amiben az olvasási szokásait mesélte el egy book tag-en keresztül. Matilda, ha esetleg látod ezt, remélem nem haragszol, hogy elhoztam. :D
Na de nem is húzom tovább a szót, vágjunk bele! :)

1. Van külön olvasókuckód?

Külön erre a célra kialakított helyem nincs. Általában az ágyamban vagy fotelben olvasok, azok a kedvenc helyeim, főleg a kényelem miatt. Korábban nagyon szerettem volna egy babzsákot, de már lemondtam róla, hiszen így is alig van hely a szobámban. :)

2. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvben? Könyvjelzők vagy papírfecnik? 

Nagyon sok könyvjelzőm van, így leginkább azokat használom. Van pár könyvem, amihez kaptam könyvjelzőt, talán ezek a kedvenceim. Jó érzéssel tölt el, ha a csodás borítóhoz jár egy hasonlóan szépséges könyvjelző is. :) Néha azért bevallom használok papírfecnit/zsepit, amikor egy olyan könyvet viszek magammal valahová, amit még nem kezdtem el és elfelejtettem könyvjelzőt rakni bele. De amint hazaértem, kicserélem.

3. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol? 

Attól függ, mit olvasok. Ha nem tud lekötni a történet, akár a fejezet közepén is minden szívbaj nélkül abbahagyom, viszont ha beszippant, mindenképpen végigolvasom az egész fejezetet. Aztán még egyet, és még egyet, és még egyet....

4, Szoktál nassolni vagy inni olvasás közben? 

Be szoktam készíteni rágcsát és innivalót is az olvasáshoz, de általában nem lesz belőle semmi. Mindig olyan hamar elmerülök a történetben, hogy konkrétan elfelejtek enni és inni akár több órán át is. Inni úgy ahogy egy-két kortyot, ha kiszárad a torkom, de az evés mindig elmarad. Ezzel ellentétben viszont reggeli közben néha szoktam olvasni. Igen, fura vagyok. :D 

5. Szoktál zenét hallgatni, esetleg TV-t nézni? 

Ha a háttérben szól a zene vagy valaki nézi a TV-t az nem zavaró, teljesen ki tudom zárni. Magamtól pedig nem szoktam bekapcsolni, mert ha megteszem, valószínűleg az is érdekel ami a képernyőn megy, így könnyedén elvonja a figyelmem, a megosztott koncentráció pedig sosem jó.

6. Egyszerre hány könyvet szoktál olvasni? 

Egyet. Sosem voltam az egyszerre több könyv olvasás híve, mert belekeveredni is könnyebb, ráadásul ha egy könyv magával ragadó, kinek van kedve egy másikba is belekezdeni? Miután az aktuális olvasmányom kivégeztem, jöhet is a következő. :)

7. Otthon vagy máshol olvasol szívesebben? 

Otthon. Máshol nem lehet előre tudni, mennyi zaj lesz, mi szakít félbe vagy mi vonja el a figyelmemet. Az ágyikóm ilyen szempontból kiszámítható, visszavonuláshoz és a világtól való elzárkózáshoz tökéletes.

8. Hangosan vagy csak a magadban olvasol? 

Magamban. Nem szeretek hangosan olvasni, mert zavaró, ráadásul a hangomat sem hallgatom
szívesen.

9. Szoktál előre olvasni vagy kihagyni oldalakat? 

Előre sosem olvasok, kihagyni viszont szoktam, bár nem teljes oldalakat. A hosszabb és felesleges monológokat vagy eszmefuttatásokat átugrálom, de az is megesik, hogy ha egy feszültséggel teli rész megoldását sokáig húzzák nem bírok magammal és sorokat kihagyva olvasok, míg a végére nem érek az adott résznek.

10. Megtöröd a könyvek gerincét vagy úgy vigyázol rájuk mintha újak lennének? 

Jobban vigyázok rájuk, mint magamra. Persze van, hogy a sok olvasás meglátszik rajtuk, de én még egy könyvemben sem tettem kárt. Viszont kölcsönadni egyrészt emiatt sem szeretek, mert van aki -ha nem is szándékosan- nem tud vigyázni rájuk.

11. Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük? 

Miért tennék ilyet? Vagy egyáltalán mit tudnék beleírni? :D 

12. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas? 

Mint fentebb említettem, könyvet sosem rongálok. Ha feszült leszek egy függővégtől, azt a párnáimon vagy a páromon élem ki.

13. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel? 

Attól függ. Ha többször is feltűnik, rá szoktam keresni, de ha csak egyszer említik, általában el is felejtem, mire oda jutnék. De persze csak a fejezet végén. :D

14. Mit olvasol most? 

Most Neal Stephenson – Nicole Galland: A D.O.D.O. felemelkedése és bukása c. regényét. Nagyon dühös vagyok magamra, mert már lassan egy hónapja ezt olvasom, pedig mint láthattátok, a nyári terveimben kb. 15 könyv is szerepel. A szóbelik után egyből nekiálltam dolgozni, és jövő pénteken megyek utoljára. Mivel nem vagyok még 18, csak reggelesben dolgozhatok amiknek nagyon megörültem, mert így az egész délutánom szabad lenne. Lenne, de mint utólag rájöttem, nem is olyan egyszerű ez. Egy óra az út haza busszal, így 3-ra itthon vagyok, de kell plusz egy óra, hogy felmenjek a nagyszüleimhez ebédelni és hazajöjjek. Így még ha van dolgom 5-ig el tudom intézni, majd marad 2 órám vacsiig, után meg aludnom kell, ha nem akarok reggel 4-kor úgy ébredni, mint akin átment egy traktor. Szóval ne haragudjatok, tudom, azt ígértem, teljes erőbedobással érkezem a nyáron, de augusztusban megpróbálom behozni a dolgokat.  

15. Milyen könyvet vettél legutóbb? 

Mint már említettem, nem tervezek könyvet venni nyáron. Végül mégis úgy alakult, hogy két hete végre sikerült beszereznem Sarah J. Mass - Tüskék és rózsák udvara c. sorozatának első két részét, amire már oly rég óta vágytam.

16. A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban? 

A sorozatokat. Így imádott karaktereim sokkal tovább velem lehetnek, ráadásul sokkal tovább tart a történet is. Tudom, ezek nem rendes indokok, de egy sztorit sokkal jobban ki lehet fejteni több részen át.

17. Van olyan könyv, amit mindig előrehozol, és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

Szerintem erre már ti is tudjátok a választ: Percy Jackson összes része! <3 Ha jól számolom, már 2 emberrel is sikerült megszerettetnem, amit hatalmas sikerként könyvelek el magamban. :)

Na, ezzel a végére is értünk ennek a meglepően hosszú kihívásnak. A 14. kérdésnél kicsit eltértem a témától, de mindenképpen szerette, volna nektek leírni mi a helyzet, és egyúttal elnézést is kérni. Köszönöm, hogy velem tartottatok ebben a kis book tag-ben. :)

A kihívást bárki viheti, aki szeretné. :)

2 megjegyzés:

  1. Juj, Percy Jackson kalandjait én is nagyon szeretem! Az egyik olyan ifjúsági fantasy regény sorozat amire azt mondom, hogy érdemes elolvasni, mert van értelme, története, kalandja és mondandója. Jó szereplői vannak és Harry Potter után maradt vágyakozást is képes pótolni. Emellett nagyon szeretem a görög mitológiát és épp arra épít! Ennél jobb történet nem is kell.
    Ha nem baj, szerintem majd én is szeretném megcsinálni ezt a Booktag-ot. Tetszik és én is régen töltöttem ki ilyesmit.
    Az olvasás miatt ne aggódj! Amint belerázódsz az új időbeosztásodba, rögvest lesz ismét sok időd olvasni. Esetleg próbálkozz akkor is olvasni, amikor úton vagy. Sajnos nehezebb vigyázni a könyvre olyankor és rengeteg a külső zaj, zavaró tényező. De ha megszokod akkor utazás alatt is tudsz olvasni. És az az egy óra számít ám. :)

    VálaszTörlés
  2. Én Harry Potterrel sajnos még mindig le vagyok maradva, de már nagyon jó lenne végre elolvasni.
    Dehogy baj ha megcsinálod, sőt! ^^
    Próbáltam, de valahogy sosem sikerült. Vagy elalszom, vagy a táj foglal le és az olvasás mindig elmarad. De igyekszem jobban beosztani az időmet, és azt hiszem az eredménye hamarosan látható is lesz.
    Köszönöm a biztatást és a tanácsot! <3

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...