2017. október 31., kedd

Mutatok egy remek klasszikust! 2.

Arany János: Toldi



Sziasztok! :)
Ma a Klasszikusok "sorozat" második részét hoztam el, gyermekszívemnek egy kedves történetét: a Toldit.


Arany Jánoshoz
Pest, február 4. 1847
Üdvezlem Önt! Ma olvastam Toldi-t, ma írtam e verset, s még ma el is küldöm… minél hamarabb akarom Önnek tudtára adni azon meglepetést, azon örömet, azon elragadtatást, melyet műve költött bennem. Hiába, a népköltészet az igazi költészet. Legyünk rajta, hogy ezt tegyük uralkodóvá! Ha a nép uralkodni fog a költészetben, közel áll ahhoz, hogy a politikában is uralkodjék, s ez a század föladata, ezt kivívni célja minden nemes kebelnek, ki megsokalta már látni, mint mártírkodnak milliók, hogy egy pár ezren henyélhessenek és élvezzenek. Égbe a népet, pokolba az arisztokráciát! Írjon Ön nekem, ha nem fogja restelni: írjon magáról, akármit, mindent, hány éves, nőtlen-e vagy házas, szőke-e vagy barna, magas-e vagy alacsony… minden érdekelni fog. Isten Önnel, isten Önnel. Ab invisis őszinte barátja
Petőfi Sándor

Érdekességek
-A Kisfaludy Társaság pályázatára készítette
-A pályázatot megnyerte a pénzzel együtt.
-Petőfi ekkor figyelt fel rá és kötöttek barátságot.
-Ez a műve hozta meg neki a hírnevet.
-Ilosvai Selymes Péter már a 16. sz. végén megírta Tholdi Miklós mondáját, ez a népmonda szolgált   alapul Aranynak is.
-Minden éneket egy Ilosvai idézettel kezd, így tiszteleg az első megíró előtt.
-Toldi Miklós egy létező személy volt.

Véleményem

Mindig is szerettem ezt a történetet kiskoromtól fogva. Érdekes, ahogy telik az idő, mindig másként viszonyulunk hozzá. Kicsinek aranyos mese volt, ahol a gonosz elnyerte méltó büntetését, idősebb fejjel pedig már többet is észreveszünk, például hogy milyen iszonyat gazdag szókincse is volt Arany Jánosnak. Gyönyörűen fogalmazott meg minden egyes mondatot. Azt viszont sajnálom, hogy a kicsikkel nem megszerettetni, hanem megtanítani próbálják, pedig nekik kell tovább vinni és megőrizni Toldi Miklós legendáját.

Miről is szól?

"Az elbeszélő költemény a nyári pusztán henyélő béreslegények képével nyit." Toldi az érkező katonákat lesi. Ő maga is katona szeretne lenni. A sereg Laczfi nádor vezetésével a közelbe ér, és a nádor Miklóstól kér útbaigazítást Buda felé. Miklós zokon veszi, hogy a nádor parasztnak szólította, ezért az utat egy hatalmas farúddal mutatja meg.

Hazaérkezik a kastélyból fivére György és néhány társa. Miklós szeretettel köszöntené, de György eltaszítja és semmirekellőnek nevezi. Egy szópárbaj után Miklós távozik a házból.

György vitézei gúnyolják, mikor elege lesz, elhajít feléjük egy malomkövet, ami véletlen megöli az egyiket,ezért menekülnie kell a háztól, György kiadja a parancsot katonáinak, hogy kerítsék kézre.

Miklós három napig bujdosik. A nádasban bujkálva véletlenül két kisfarkasra bukkan. Megsimogatja őket, ám az anyafarkas rátámad. A csatából végül Miklós kerül ki győztesen.

Miklós az éjjel hazalopakodik, hogy anyjával beszélni tudjon. A házban mindenki alszik. Alvó bátyját meglátva eszébe jut, hogy most megölhetné, de nem teszi: csak az ágya mellé fekteti a két kimúlt farkast, hogy ezzel adja tudtára, hogy itt járt. Ezután felkelti édesanyját, hogy elbúcsúzzon tőle: elmondja neki, hogy felmegy Budára, vitéznek.

Négy napos út után Miklós a Rákos mezejére érkezik, ahol tudomást szerez arról, hogy a Duna szigetén egy cseh vitéz állandóan becsmérli a magyarok vitézségét, ezért sok magyar megverekszik vele, ám eddig mindenkit megölt.

Miklós felér Pestre. Lódobogásra ébred, s a közeledő lovas öreg szolgája, Bencét az, aki elmondja, hogy édesanyja küldte utána, hogy találja meg, s maradjon vele, segítve és szolgálva őt. Egy cipót is küldött Miklósnak, amelybe egy szelence volt belesütve, a szelencében pedig arany volt. Nagyon megörült ennek, mert ebből a pénzből fegyvert tudott venni.

A király teljesen elképed az ismeretlen vitéz erején, és parancsot ad ki, hogy hozassák elé, hadd adja neki Toldi György öccsének vagyonát. A király előtt Miklós felfedi kilétét. A király igazságot akar szolgáltatni, ezért György részét is Miklósnak akarja adni, ő azonban lebeszélte róla, mondván, hogy nem vagyont szeretne, hanem katona szeretne lenni a király hadseregében. A király örömmel katonái közé veszi, s kardot ajándékoz neki. Nemsokára megérkezik Toldi édesanyja is, és nagy boldogan borulnak egymás nyakába. György megy vissza Nagyfalura lakni, Miklós és az édesanyja pedig a király mellé kerülnek. Toldiból az idők során rettenthetetlen és híres vitéz lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...