2019. március 19., kedd

Önálló kötet vagy sorozat? ~ 1. felvonás

forrás: pinterest
Sziasztok! :)
Ma egy rövidebb témával érkeztem ami nem más, mint az örök kérdés: egy kötet vagy sorozat? Mindegyik mellett és ellen is rengeteg érvet tudnánk felhozni, hiszen mindenki mást szeret. Emellett persze még rengeteg alfajuk van, például duológia, a nem összefüggő részek vagy trilógia. Ha kíváncsiak vagytok az én álláspontomra a témában, tartsatok velem!
Az egyik oldalon ott vannak az önálló kötetek. Itt egyetlen könyvben zajlik a történet és egy  kerek egész véggel zárul. Nem vet fel különösebb kérdéseket, mindent letud x oldalban. Ezzel szemben ott vannak a több részből álló könyvek, ahol sokkal hosszabban indul a történet és a kötetek végén általában függővéget hagy a szerző, hogy fenntartsa az érdeklődést a következő rész iránt. Ezen belül is van nagyjából 4 fajta: 1. duológia: ami két kötetből, 2. trilógia: ami három kötetből áll- 3.: azok a sorozatok, ahol a részek nem függenek össze egymással és 4.: ahol egymásra épülnek egy hosszú történet ként. 

Mint azt már a címből is láthattátok, ma az első kategóriáról lesz szó. Viszont mivel ez így magában elég rövid lenne, gondoltam hozzáveszem azokat a sorozatokat is, ahol a részek között nincs kapcsolat. Bizonyos értelemben ide is illenek, hiszen különálló könyvként is helytáll mindenféle előismeret vagy folytatás nélkül. 
Én személy szerint elvagyok az egyrészesekkel,bár a sorozatokat jobban szeretem. Természetesen vannak olyan kedvencek közé tartozó könyveim is, amiknek nincs folytatása (bár örülnék, ha lenne) és mégis közel került a szívemhez. Sokáig azt gondoltam, az oldalszáma dönti el, hogy mennyire fogom szeretni, mert ami jó vastag, ott valószínűleg volt idő végigvinni és nem összecsapni a sztorit. Elég nagy tévedés volt, nemsokára mutatok is egy ellenpéldát.

Amit én szeretek bennük, hogy ha elkezdem, nem kell (jobb esetben csak) egy évet várnom a folytatására, hiszen nem lesz neki. Nincs a függő vég miatt hajtépés, hanem ez mind egy könyvbe van. Ezen kívül kisebb az esélye, hogy nagyon elnyújtják a dolgokat. Ami szenvedés egy sorozat valamelyik részén át kell élnünk, az itt pár oldalra korlátozódik.
Viszont! Van, hogy nagyon összecsapják az egészet, vagy nincs rendesen felvezetve. És például egy fantasy témát (ami az én kedvencem) általában nem lehet egy kötet alatt megoldani, főleg ha egy külön világot kell felépíteni. Ahhoz minimum egy trilógia szükségeltetik. Az összecsapottságra remek példa Lana Millan: Raziel c. műve. Remek a téma és érdekes, fontos kérdéseket vet fel, de olyan, mint ha egy sorozatot akartak volna egy részbe belegyömöszölni. Se eleje, se vége, csak úgy sodródunk mert miért ne. 

Most pedig azokat a könyveket szeretném megmutatni nektek, amikbe első olvasásra beleszerettem és kérdés nélkül bárkinek a kezébe merném adni. Igen, sok áradozás is várható, de hát őket csak ajánlani tudom! :D Nem véletlenül kerültek be a bejegyzésbe. 
Ezeket a könyveket egyformán szeretem, nem tudnék rangsort felállítani köztük, ezért ABC rendben jönnek egymás után.



Romantikus regény, habár jóval mélyebb mondandója van. Itt nem a romantika körül forog minden, hanem egy probléma megoldása ként van jelen a szerelem.
Maga a téma nagyon nehéz, de szerencsére az írónő tudta kezelni a helyzetet és egy remek, könnyed történetet varázsolt belőle. A családon belüli erőszak és a traumák feldolgozása fontos kérdés, amit sokan nem vesznek vagy nem akarnak észrevenni. Az ilyen sztorik segítenek felhívni ezekre a figyelmet és reményt adnak a kilátástalan helyzetekben.
A cselekmény szépen halad előre, nincsenek szükségtelen kitérők vagy felesleges jelentetek. Annyira magával ragadott, hogy mire észre vettem magam, már túl jártam a 400. oldalon is.


A téma itt is nagyon fontos. Sci-fi, ami egy nagyon is lehetséges és egyáltalán nem mosollyal és nevetéssel teli jövőképet tár elénk.
Ugyebár Wade szemén át látunk mindent, az ő gondolatait olvashatjuk és ugyan nincs minden oldalon párbeszéd, meglehetősen vicces a regény, sokszor a szituációk miatt, de a véleménye vagy a reakciói is elég szórakoztatóak tudnak lenni. A stílusa is jó, nekem kifejezetten tetszett. Bár mint ha ott lapult volna a sorok közt egy kis reményvesztettség és pici nem is tudom mi..talán közöny vagy semlegesség, ami végigkísérte az egész sztorit.

3.: Mia Sheridan: Stinger - A skorpió fullánkja

Szerencsére nem az a tipikus romantikus-erotikus sztori volt, mint amire számítottam.
Bár kicsit döcögősen indult, rájöttem, nem szabad az eleje alapján megítélni. Mindenképp érdemes végigolvasni, mert ritka kincs van ebben a kötetben. Bár tipikus sablonos romantikának tűnhet, valami sokkal nagyobbról és mélyebbről szól. A regény szívbemarkoló, boldog és szomorú egyben.



Ismét egy elképesztő sci-fi. 
A fizika, pontosabban a kvantumfizika elég nagy szerepet kap a történetben, ennek köszönhetően pedig sok számomra érthetetlen fizikául leírt kifejezéssel lehet találkozni az oldalakon. Először kicsit megijedtem, hogy fogalmam nem lesz így a dolgokról, de mivel főhőseinknek sincs a professzoron kívül persze, minden el van szépen és érthetőbben magyarázva. 
A könyv elég terjedelmes, és viszonylag lassan haladtak eleinte a dolgok, ennek ellenére azon kaptam magam, hogy még csak a 80. oldalnál járok de már több minden történt, mint egy 300 oldalas regényben. Remekül fel van építve az egész és érezhető, hogy évek telnek el közben, mégsem unalmas egy percre sem, mert minden oldalon történik valami. 


Itt nem is igazán a mögöttes dolgok a fontosak, hanem maga ez a szerelem. Be kell hogy valljam, sokat gondolkodtam, felkerüljön-e a listára, de az első fele igen is megérdemli, szóval miért is ne?
Egy részről nagyon reálisra sikeredett az egész a valós érzelmek problémák és kapcsolatok miatt, de valahol mégis irracionális és túl csöpögős a sztori. Mintha nem sikerült volna megtalálniuk az arany középutat, a szivárványt. Valamit mégis tudott nyúltani, amit a többi könyv nem.

6.: Penelope Ward: Neighbor Dearest - Legdrágább szomszéd

A három magyarul megjelent könyve közül toronymagasan a legjobb. Megvolt benne minden, ami a Jake megadja magát-ban is, viszont még több is: ami hiányzott belőle. Nem volt túlbonyolítva és a világ összes fájdalma belerakva a szereplőkbe, mégis megkapták a szép befejezést, amit érdemeltek. Nem éreztem túlzásnak a dolgokat, azt kell hogy mondjam, nagyon is reális szerintem a sztori. Ráadásul van benne két kutyi is. Ki ne imádná a kutyulikat?


Hatalmas hatással volt rám ez a történet, rég fogott már meg annyira könyv, hogy egy szuszra végezzem ki. (Természetesen ehhez az is hozzájárult, hogy  nem kellett sok idő az elolvasásához.) Egy nem mindennapi szerelmi történet, ahol talán nem is a szerelem a lényeg, hanem a belső jellemek és az az óriási fejlődés. Mindketten álarc mögé bújva élik életüket a társadalom kitaszítottja ként, mégis beilleszkedtek, megfelelve mindenkinek. Senki nem értette meg őket, nem tudtak mit kezdeni velük. De egymásra találtak és az egymásban keltett érzelmeikkel közösen segítettek lebontani a világ és a lelkük közé épített kőfalat.
És ez volt az én kis top 7 könyvből álló listám, de persze ez még biztosan bővülni fog idővel. :)

És ti mit gondoltok erről? Melyiket preferáljátok inkább: egy kötet vagy sorozat? Ti melyik önálló kötetet szeretitek annyira, hogy kérdés nélkül bárkinek ajánlanátok? ^^

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...